Harris, az Everyday Health új orvosi főszerkesztője

Írta: Maureen Connolly 2020. november 12

Változás: Patrice Harris, MD, célja, hogy a mentális egészséget beépítse az egészségügybe

Nincs egészség mentális egészség nélkül – mondja Dr. Harris, az Everyday Health új orvosi főszerkesztője.

Írta: Abby Ellin 2020. november 2

Bedobozva a 2. évad 3. részében: „Miért adhat nyomokat a Lyme-kór a COVID-19 távolsági fuvarozók helyzetéhez”

Brian Fallon, MD, a Columbia Egyetem Neuroinflammatorikus és Bioviselkedési Orvostudományi Központjának igazgatója megvitatja a hatását. . .

Írta: Maureen Connolly 2020. november 2

Bedobozva a 2. évad 2. részében: „COVID-19 Long Haulers and the Patient Support Movement”

A COVID-19-túlélők, Fiona Lowenstein és Nikki Brueggeman megosztják tapasztalataikat az egészségügyi rendszerben a járvány alatti navigációról, és arról, hogy hogyan éltek. . .

Írta: Maureen Connolly 2020. október 21

Bedobozva a 2. évad 1. részében: „A pandémia pszichológiai hatása a gyerekekre”

Dr. Andrew prostaline vélemény Solomon pszichológus és Amanda Jo Bustamante iskolai tanácsadó elmélkedik a COVID-19 gyermekekre gyakorolt ​​valódi mentális egészségkárosodásáról.  

Írta: Maureen Connolly 2020. október 15"

A hygge gyakorlása arról szól, hogy olyan dolgokat tegyünk, amelyekről tudjuk, hogy jót tesznek a stressz csökkentésének és a jólét fokozásának, a meleg, nyugtató italok ivásától egészen a számunkra fontos emberekkel való időtöltésig. Kelly Knox/Stocksy

Az elmúlt néhány évben világszerte az emberek divatszóvá tették a „hygge”-t. A Hygge, a kényelem és otthonosság művészete "a dán kultúra meghatározó jellemzőjének tekintik," az Oxford English Dictionary szerint.

Ez nem annyira egy tevékenység, amelyet eldönthet, hogy megteszi vagy nem; Meik Wiking, a Hygge kis könyve: A boldog élet dán titkai című könyv szerzője szerint a hygge inkább egy életforma, amely különlegessé, kellemessé és tartalmassá teszi a hétköznapi pillanatokat. A Hygge a hangulatos, megnyugtató fizikai környezet megteremtéséről szól: gyertyát gyújtunk, puha takarókba bújunk, és meleg, nyugtató italokat fogyasztunk. De ez egyben (és talán még fontosabb) gondolkodásmód és filozófia is, magyarázza Wiking.

KAPCSOLÓDÓ: Minden a stressz kezeléséről és a stressz csökkentéséről

„A Hygge inkább a légkörről és az élményről szól, mint a dolgokról” – mondja Wiking. A Hygge arról is szól, hogy megnyugtató szociális és érzelmi környezetet teremtsen magának; arról szól, hogy kivel veszed körül magad, és mivel töltöd az idődet. „Arról szól, hogy azokkal az emberekkel legyünk, akiket szeretünk; azt az érzést, hogy biztonságban vagyunk, védve vagyunk a világtól, és megengedjük magunknak, hogy cserbenhagyjuk a védekezést” – mondja Wiking.

KAPCSOLÓDÓ: Mi az a rugalmasság? Útmutató az élet kihívásaival, csapásaival és válságaival való szembenézéshez

Megjegyzés a kiejtéshez: Nekünk, angolul beszélőknek "HUE-geh" elég közel van. Bonyolítja a dolgot, hogy a szó főnévként, igeként és melléknévként is használható. "Hygge" dán és norvég értelemben egyaránt "otthonosság," és végső soron az óskandinávból származik. Wiking szerint a hygge mint fogalom és kulturális gyakorlat a 19. században vált népszerűvé Dániában, mint a kényelmes vidámság ünnepe a hosszú, sötét skandináv telekben.

A Hygge előnyei és az öngondoskodás miértje

Hygge lehet az oka annak, hogy Dánia folyamatosan a bolygó legboldogabb országai közé tartozik (ez a rangsor az éves World Happiness Reportból származik).

A hygge átélése állítólag csökkenti a stresszt és javítja az érzelmi jólétet, bár nincs olyan tudományos kutatás, amely a gyakorlat egészének előnyeit vizsgálná. „A hygge támogatása független összetevőiből származik – nem tesztelték környezeti feltételek összességeként” – jegyzi meg Sally Augustin környezetpszichológus, PhD, a Chicagóban működő Design With Science tervezőcég vezetője. Dr. Augustin munkája a tervezés tudományosan alátámasztott felhasználására összpontosít a kognitív, érzelmi és fizikai élmények javítására.

Az Ergonomics folyóirat 2020. februári számában megjelent kutatás például azt találta, hogy az emberek a meleg, halványabb fényt pihentetőbbnek érzékelték, mint a világos, fehér fényeket.

Ezen túlmenően komoly bizonyítékok vannak arra, hogy a szociális kapcsolatok ápolása (a hygge másik összetevője) jótékony hatással van a fizikai és érzelmi egészségre; számos ilyen tanulmány szerepel az Annual Review of Psychology folyóiratban 2018-ban megjelent áttekintésben. Más kutatások azt is kimutatták például, hogy amikor a menopauza előtti nők gyakrabban kapnak ölelést partnerüktől, magasabb az oxitocin szintje (gyakran „szerelmi hormonnak” vagy „ölelés hormonnak”), valamint alacsonyabb a vérnyomásuk és a szívük. mérték.

A tudomány azt is kimutatta, hogy bizonyos illatok (igen, az aromaterápiás hatások) ellazulását idézheti elő: Egy japán tanulmány megállapította, hogy amikor a nőket 90 másodpercig rózsa vagy narancs illóolajjal átitatott levegőnek tették ki, az fiziológiai ellazulást váltott ki. az agyukat, és a „kényelmes” és „lazított” érzések növekedéséhez vezetett.

Sőt, „amikor pozitívabb vagy lazább hangulatban vagyunk, jobban tudunk problémamegoldani, kreatívabban gondolkodunk, és jobban kijövünk egymással” – mondja Augustin. A hygge gyakorlásának mindezen lehetséges előnyei megmagyarázzák, miért és hogyan lehet ez az öngondoskodás egyik módja.

KAPCSOLÓDÓ: Hogyan indítsunk el egy öngondoskodási rutint, amelyet követni fog

Hogyan tedd a Hygge-et életed részévé

Miért jelent változást jólétünk szempontjából egy hangulatos, hívogató, vonzó környezet kialakítása? „A környezeti áramlás és melegség megteremtéséről szól, arról, hogy vizuális, térbeli és egyéb érzékszervi tulajdonságok révén kényelmesen és otthonosan érezze magát” – mondja Allen Elkin, PhD, New York-i klinikai pszichológus és a Stress Management for Dummies szerzője.

Hogyan kezdj hozzá a hygge hatás létrehozásához? Ez valóban rajtad múlik. „Az a fontos, hogy ne feledje, hogy a környezete befolyásolja az érzéseit – és Ön átveheti az irányítást a környezete felett, és valóban jóvá teheti azt” – mondja Augustin. Ez az „irányítás átvétele” szempont nagyon fontos – teszi hozzá. „Egyik alapvető emberi motivációnk az, hogy úgy érezzük, életünkben megvan az autonómia eleme" – hogy van választási lehetősége a tevékenységét illetően.

Ennek érdekében a következő stratégiák közül választhat a hygge használatának megkezdéséhez, és öngondoskodásként gyakorolhatja.

Válassza a hangulatvilágítást. Otthon halványítsd a villanyt, és gyújts néhány gyertyát. Vagy tegyen tüzet a kandallóban, ha biztonságosan megteheti. Vagy vásároljon meleg borostyánsárga izzókat lámpáihoz és világítótesteihez, majd „kapcsolja be azt, ami egy adott pillanatban megfelelő” – javasolja Augustin.

Társasszon egy szűk baráti körrel. „A legfontosabb társas kapcsolatok azok a szoros kapcsolatok, amelyekben másokkal együtt tapasztalunk dolgokat, és azt tapasztaljuk, hogy megértenek; ahol megosztja gondolatait és érzéseit; és mindkettő támogatást ad és kap” – magyarázza Wiking. Ez a hygge lényege.

Helyezd magad kényelembe. Adjon hozzá flanel vagy gyapjú takarókat, párnákat és díszdobozokat otthoni környezetéhez, hogy összebújhasson. Legyen laza, és viseljen kényelmes, bő pulóvert, leggingset vagy farmert, és nem fél a ráncosodástól, vastag zoknit, amely melegen tartja a lábát, és nagy sálat (dán aláírás). „Válasszon lágy textúrákat, amelyek jól érzik magukat a bőrön” – tanácsolja Augustin.

Főzzön. Az ételek és italok a hygge élmény nagy részét képezik. Ez az élvezetről szól, ezért folytassa, és élvezze az édességeket, süteményeket, forró csokoládét, forralt bort és más finom finomságokat. „Kevés dolog járul hozzá jobban a hygge-faktorhoz, mint a friss pékáruk illata” – mondja Wiking. Tehát feltűrje az ingujját, és süssön valami finomat otthon (egyedül vagy a barátokkal). Ne feledje: „A hygge étel lehet kényelmi étel – mondja Wiking –, de a hygge étel is nagyon lassú étel” – vagyis a varázslat egy része az elkészítésében rejlik.

KAPCSOLÓDÓ: A végső diéta egy boldogabb, kevésbé stresszes önért

Élvezze az itt és most. Kapcsolja ki telefonját és más digitális eszközeit, és összpontosítson a jelen pillanatra. Hallgass olyan zenét, amely megnyugtatja szívedet és lelkedet. Kényeztesd magad jó illatokkal, amelyek nyugtató hatásúak (gondolj: levendula, rózsa, jázmin vagy bergamott). Olvasson egy élvezetes könyvet, vagy játsszon egy szórakoztató társasjátékot barátaival vagy családjával. A Hygge arról szól, hogy a felelősségteljes, stresszes, esetleg túlteljesítő részét pihentessük – mondja Wiking. „Arról szól, hogy az egyszerű örömökben megéljük a boldogságot, és tudjuk, hogy minden rendben lesz. ”

KAPCSOLÓDÓ: A közösségi média virtuális interakciói lerombolják vagy fokozzák a stresszt?

Iratkozzon fel az Engedély a Breathe hírlevélre!

A legújabb öngondoskodás

Ez a sürgősségi orvos és kétgyermekes anyuka szeretné, ha tudná, hogy nem szupernő

De van egy öngondoskodási szuperképessége: segítséget kér és elfogad.

Írta: Tonya Russell 2021. április 30

Miért olyan jók a természet hangjai az egészségnek és a jó közérzetnek?

Új adatok szerint még a természetről készült felvételek hallgatása is javíthatja a hangulatot, csökkentheti a stresszt és még a fájdalmat is.

Írta: Elizabeth Millard 2021. április 9

Hogyan vált a kertészkedés az öngondoskodás alapvető elemévé, soha nem tudtam, hogy szükségem van rá

2020 tavaszán sok bizonytalansággal szembesültem, és gyógyhatásúnak találtam, hogy a földbe ástam és néhány zöldet termesztek. Ezért mondják a pszichológusok, hogy nem. . .

Írta: Tonya Russell 2021. április 7

Öngondoskodás a COVID-19 idején: Hogyan kezdődött, hogyan halad

Három ember meséli el történetét azokról a rutinokról, rituálékról és terekről, amelyek segítenek nekik megbirkózni a globális világjárvánnyal – és arról, hogyan változtak meg azután. . .

Írta: Elizabeth Millard 2021. március 15

Hogyan lehet megbirkózni az otthoni munkahelyi kiégéssel

Sajnos az év vége nem jelenti azt, hogy a járvány okozta munkahelyzet véget ért. Már kiégett? Íme néhány tipp, amelyek segítenek megbirkózni.

Írta: Elizabeth Millard 2021. január 27

9 módszer a pszichológusok arra, hogy boldogok és egészségesek maradjanak ezen a COVID-19 télen

Mindig sötét van. Az idő (néhol) keserű. És egy globális világjárvány tombol. Íme, hogyan tervezik a mentális egészségügyi szakemberek a megküzdést.

Becky Upham 2020. december 22

6 alkoholmentes módszer a lazításra egy hosszú nap végén

Az otthon töltött idő miatt a szokásosnál több koktélt tölt? Íme néhány alternatív happy hour ötlet.

Írta: Vivian Manning-Schaffel, 2020. december 21

Hogyan nevethetsz többet minden egyes nap – és miért jó ez neked

Lehet, hogy a nevetés nem szerepel az öngondoskodási tennivalóid között, de jót tesz a hangulatodnak, a mentális egészségednek, a szívednek stb. Kell még egy ok a kuncogáshoz? . .

Írta: Jessica Migala 2020. december 8

5 módszer a művészet felhasználására a gondolkodásmód megváltoztatására

Egy művészetterapeuta útmutatót ad a firkáláshoz, rajzoláshoz és scrapbookozáshoz, amellyel jobb lelkiállapothoz juthatsz.  

Írta: Lindsay Lederman 2020. október 9

Wellness és öngondoskodás radikális mozgások során

Írta: Ashley Simmons, 2020. június 17. Az összes megtekintése

A COVID-19 világjárvány okozta stressz valószínűleg tüneteket vált ki a diagnosztizált mentális betegségben, például OCD-ben és bipoláris zavarban szenvedőknél. Alice Moi/; iStock

A COVID-19 világjárvány arra kényszerítette az amerikaiakat, hogy egy sor stressztényezővel – a munkahely elvesztésével, az elszigeteltséggel és a gazdasági bizonytalansággal – egyszerre szembesüljenek. Ez a hirtelen változás kétségtelenül jelentős hatással lesz az átlagember mentális egészségére, de valószínűleg különösen nehéz lesz azok számára, akik már korábban is mentális egészségügyi problémákkal küzdenek. Valójában egy nemrégiben készült felmérésen alapuló tanulmány, amelyet a The American Journal of Psychiatry április 14-én fogadott el közzétételre, megállapította, hogy a kínai bezárás idején a korábban mentális egészségi állapottal rendelkező válaszadók több mint 20 százaléka érezte úgy, hogy tünetei rosszabbodtak. Mit mond ez nekem, mint terapeutának? Nekünk – terapeutáknak, családtagoknak és barátoknak – fel kell készülnünk arra, hogy néhány embernek extra segítségre lesz szüksége. Íme, hogyan hathat a COVID-19 világjárvány a leggyakoribb mentális betegségekre, valamint néhány tipp a velük való megbirkózáshoz.

Obszesszív-kompulzív zavar: mi a normális jelenleg?

Jelenleg mindenki aggódik a kórokozók miatt. A COVID-19-től való megbetegedéstől való félelem az átlagember számára nagyon nehéz megbirkózni, de ez még bonyolultabb azoknak, akik hajlamosak rögeszmés (tolakodó és nem kívánt) gondolatokra vagy kényszerekre (ellenállhatatlan késztetésekre). A kórokozók iránti megszállottság és a tisztálkodási kényszer már a rögeszmés-kényszeres rendellenesség (OCD) leggyakoribb jellemzői közé tartoznak, így nem meglepő, hogy sok OCD-ben szenvedő ember azon tűnődik, hogy a jelenlegi fertőtlenítési késztetésük normális-e, vagy a diagnózis eredménye. (1) Ha a kevésbé takarításra tett kísérletek jelentős szorongást okoznak, ha fizikai problémái vannak, például a túl sok mosás miatt felrepedezett bőre, vagy ha folyamatosan vitába keveredik szeretteivel a tisztaság miatt, ez valószínűleg az Ön viselkedésének következménye. OCD és nem egészséges alkalmazkodás a korhoz.

Hogyan lehet megbirkózni

Az OCD kezelésének legjobb módja, ha megengedi magának, hogy kényelmetlenül érezze magát, miközben nem enged a késztetéseinek. (Könnyebb mondani, mint megtenni, tudom. ) Nyilvánvaló, hogy ez idő alatt szükséges a kézmosás és a takarítás némi növelése, ezért kissé bonyolult tudni, hogy melyik viselkedési formáról kell lemondani, és melyiket kell megtartani. Beszéljen egy megbízható barátjával, családtagjával vagy egészségügyi szolgáltatójával, ha segítségre van szüksége annak kiderítéséhez, mely viselkedések nem egészségesek. Ha jól érzi magát, kérje meg partnerét vagy szobatársát, hogy segítsen elszámoltatni, hogy ne engedjen késztetéseinek. Ha a világjárvány miatt nem tudja gyakran találkozni mentális egészségügyi szolgáltatójával, fedezzen fel más eszközöket: Egyes ügyfeleim hasznosnak találták az NOCD alkalmazáson keresztül elérhető támogatási funkciók használatát az ülések között.

Tudjon meg többet a rögeszmés-kényszeres zavarról

KAPCSOLÓDÓ: Az almaecet részét kell képeznie a skizofrénia kezelési tervének?

Szorongásos zavarok: megbirkózni a nagyobb bizonytalansággal

Sokféle szorongás létezik. A leggyakoribb formája a generalizált szorongásos zavar (GAD), amely túlzott és tartós aggodalomra ad okot az élet különböző területein, általában beleértve az egészséget, a kapcsolatokat és a pénzügyeket (mindegyre negatív hatással lehet ez a járvány). Amellett, hogy fokozza a meglévő aggodalmakat, ez a világjárvány a GAD-ban szenvedők számára is nehéz, mert mekkora a bizonytalanság. mikor lesz vége? Vissza fog jönni? Beteg leszek? Elveszítem az állásomat? Tapasztalataim szerint az emberek, akiknek GAD van, úgy birkóznak meg ezzel a bizonytalansággal, hogy a legrosszabb forgatókönyveken gondolkodnak, és folyamatosan terveznek nekik. Ez megterhelő és kimerítő, és gyakran olyan testi egészségi tünetekhez vezet, mint a gyomor- vagy fejfájás, alvászavar és rossz közérzet.

Hogyan lehet megbirkózni

Kezdetnek erősítse meg magát. Gondolj arra az alkalomra, amikor kudarcot szenvedtél, és emlékeztetőül kezelted, hogy bár nem biztos, hogy képes vagy előre látni mindent, ami az életben történik, valószínűleg képes leszel kezelni a stresszhelyzeteket, amint felmerülnek. Ezután helyezze át aggodalmát arra, amit irányítani tud, ahelyett, hogy azt, amit nem. Például, ha aggódik a pénzügyei miatt, helyezze át a hangsúlyt az „Elveszítem a munkámat?”-ról. (amit nem tud ellenőrizni), hogy „Hadd készítsek költségvetést, és okosan költsem el a pénzem” (amit te irányíthatsz).

Ha még mindig aggodalmaival küszködik amiatt, amit nem tud irányítani, szánjon minden napra 5-10 percet az „aggodalomra”. ” Ahogy a nap folyamán felbukkannak a gondolatok, emlékeztesd magad, hogy várja meg az aggodalom idejét, és összpontosítson rájuk.